Atık Yönetimi Hizmetleri
Tüm dünyada atık yönetiminin ilk ilkesi ve temel prensibi atık oluşumunu önlemektir. Öncelik bu olmalıdır. Tesislerde ise atık yönetimi hizmeti hammaddeden son ürüne kadar olan üretim sürecinde ortaya çıkan atıkların minimizasyonu, kaynağında ayrıştırılması, biriktirilmesi, tesisten uzaklaştırılması ve envanterlerin tutulması olarak ele alınır.
Atık azaltma ya da minimizasyonu diye adlandırdığımız proses ilk atmamız gereken adımdır. Öncelik satın alma süreci ile başlar. Ebat ve ambalaj olarak üretim prosesine uygun hammadde ya da yardımcı maddeler alınması atık azaltma için çok önemli bir adımdır. Üretim firesi tehlikeli ve tehlikesiz atıkların, tekrar üretim girdisi olarak kullanılamayacak olan kısımlarını dikkatle takip edip buralarda fire miktarını azaltmak, ekonomik ve çevresel anlamda en büyük kazanımları sağlayacaktır.
İkinci aşama ise atıkların ayrıştırılması olup burada en önemli konu tehlikeli ve tehlikesiz atıkların birbirinden ayrı ve doğru şekilde ayrıştırılmasıdır. Bu operasyon ise atık yönetiminde atıkların mevzuata uygun bir şekilde uzaklaştırılması ve atıkların ekonomik değerinin artırılması için gerekli bir süreçtir. Yine tehlikeli atıklarla tehlikesiz atıkların kontaminasyonunu önlemek, atığın ekonomik değerinin artmasını sağlayacaktır. Tehlikeli atıkların bertarafı hem daha maliyetli hem de iş yükü açısından daha zorlu süreçler gerektirir.
Biriktirme aşaması ise ayrıştırılmış atıkların hangi sürelerde tesiste kalması ve tesisten uzaklaştırılması için ön hazırlıkların yapılması gerektiğini belirleyen aşamadır. Tehlikeli atıkları optimum sürelerde tesis içi mevzuata uygun depolarda biriktirmek, hem firmanın idari yaptırımla karşılaşmasını engeller hem de nakliye maliyetlerini azaltır.
Bir sonraki aşama ise atıkların tesisten uzaklaştırılmasıdır. Yine bu aşamada da izin lisanslı firmalardan ekonomik değeri olan atıklarla ilgili en doğru firmayı bulmak önemlidir. Diğer bir husus ise uzaklaştırılacak atıkların kod belirlemesidir. Miktar ve niteliğe uygun bertaraf firmaların tespiti atık yönetiminin olmazsa olmazlarındandır.
Son aşama ise tüm bu yapılan işlemlerle ilgili gerekli envanterlerin oluşturulmasıdır. İhtiyaç halinde bu verilerin kullanılması, gerekli verilerin ilgili birimlerle paylaşılması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Entegre Çevre Bilgi sistemine, tehlikeli tehlikesiz atık beyanlarının yapılması, olası denetimlerde bunların sunulabilmesi de tesisi bir çok idari yaptırımdan koruduğu gibi, aynı zamanda ileriye dönük atık hareketlerini öngörmemizi de sağlamaktadır.
• Ambalaj Atığı Toplama Ayırma
• Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım ve Danışmanlığı
• Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma
• Tehlikeli Atık Taşımacılığı Danışmanlığı
• Atık İthalat – İhracat İşlemleri
• Beyan İşlemleri
• Atık Beyanı, Ambalaj (GEKAP) Beyanı, Bekra Beyanı, Toprak Kirliliği Beyanı
• Sıfır Atık