Çevre Yönetim Sistemleri
Çevre Yönetimi
• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
• ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
• OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği
• ISO 22000 Gıda Güvenliği Yön. Sistemi
• Entegre Yönetim Sistemleri
• İç Denetim/Ön Denetim Hizmetleri
• Çevre / İSG Mevzuat Danışmanlığı
Çevre yönetimi, çevreyi korumayı ve faaliyetlerinin ekosistem üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlayan her tür organizasyonda mevcut yönetim şeklidir.
Çevre yönetimi aracılığıyla, her seviyedeki şirketler ve kurumlar, sürdürülebilir eylem çizgilerini yapılandırmak için farklı görevler geliştirir.
Bu, bu kuruluşları, düzenli faaliyetlerinin çevre üzerinde yaratabileceği etkinin yanı sıra, bunu azaltmayı mümkün kılan iş stratejilerini de hesaba katmaya yönlendirir.
Ticari şirketlerin performansı ve organizasyonu ya da dünyadaki ülkelerin çevre politikalarının bir sonucu olarak, bu tür bir yönetim, çevresel sürdürülebilirlik gibi kavramlarla sonuçlanır.
Çevre yönetiminin amaçları
Çevre yönetimi eylemleri aracılığıyla şirketler ve her türlü özel ve kamu kurumu işlevsel bir titizlik oluşturur. Bu anlamda, giderek daha fazla hükümet, siyasi temellerinden biri olarak çevreyi korumaya odaklanıyor.
Buna karşılık, ekolojik çevrenin savunma ilkelerinin oluşturulmasını ve elindeki üretim araçlarının ve kaynakların doğru kullanımını içerir.
Diğer bir deyişle, ekonomik büyüme ve fayda sağlama, doğal dengeye ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı bir işletme modeli içinde gerçekleşmelidir.
Bu, üç önemli yaklaşımla desteklenmelidir:
- Ekonomik motivasyon: Türlerin korunması veya doğal kaynakların israfı hedefleriyle çelişmeyen ekonomik rekabetçilik düzeylerinin sağlanması. Çoğu durumda, ekonomik ve verimlilik kayıplarına dönüşürler.
- Sosyal motivasyon: Tüm organizasyonel eylemler yeni çevresel değerlerle uyumlu olmalıdır. Bunun sonucu, kömür veya nükleer gibi enerjiler ve bunların gezegen üzerindeki etkileri ile ilgili tartışmadır.
- Çevresel motivasyon: Teknolojik yenilikler ve rekabet edebilirlik ve verimlilik kavramlarının geliştirilmesi yoluyla amaç, farklı habitatlar üzerindeki endüstriyel ve ekonomik etkiyi azaltmaktır.
Çevre yönetiminin özellikleri
Çevre odaklı yönetim yapmayı öneren bir şirket veya kurumun eylem çizgisi bazı temel sütunlara dayanmalıdır:
- Çevre yönetimi, tutarlı ve koordineli bir şekilde çalışan bir dizi özel iş stratejisi, politikası veya önlemi içermelidir.
- Çevresel etkisi olan organizasyonel faaliyetler için bir düzeyde sorumluluk üstlenir.
- Bu yönetim, çevreye özen göstermek ve kaynakların verimli kullanılması, fazla israfın ve enerji israfının önlenmesi gibi temel hedefleri takip eder.
- Gelecekteki çevre sorunlarını öngören proaktif programlamadan oluşmalıdır.
- Biyosferin savunulması ve halk sağlığının korunması ile ilgili katı bir yasal çerçeve içinde hareket etmeye izin verir.
- Yeni sosyal değerlerin ve ortak çevre bilincinin peşinde koşmakla ilgilidir.
Birçok durumda, çevresel yönetim hedefleri, bir şirketin iş planı içinde toplanır ve kuruluş tarafından ekolojik bakımla ilgili olarak ele alınan kriterleri veya konumu belirler.
Alternatif olarak ve küreselleşme ve ekolojik ilgi gibi son zamanlardaki gelişmeler sayesinde, çevresel savunma pozisyonlarına öncelik veren şirket veya hükümetlerin sayısı artıyor.
Bu anlamda sürdürülebilir kalkınma eylemleri de kurumsal sosyal sorumluluğa örnek teşkil etmektedir.
Bu tür eylemler veya çalışma modelleri, her türlü yasal gerekliliklerin vurgulanması ve hatta kazanılmasının veya karşılanmasının bir yolu olmuştur.